Hyperkolesterolemi                                                                                                                                    Foto:Anabolic.com

Hvilke matvarer du bør spise rikelig av eller hva du bør unngå av mat for å senke LDL- og øke HDL- kolesterol 

Få i deg rikelig med Omega-3:
Fett som ineholder mye omega 3 kan bidra til å øke godt kolesterol og redusere risikoen for kardiovaskulær sykdom. Fisk rik på omega-3 fettsyrer er makrell, sardiner, laks, sild og tunfisk. Chiafrø, linfrø , hemp, alger og valnøtter er også gode kilder til omega 3.

Kos deg med olivenolje:
Ekte olivenolje av høy kvalitet, er antiinflammatorisk og inneholder antioksidanter. Olivenoljedet kan også øke det gunstige HDL-kolesterolet.

Spis massevis av hvitløk og løk:
Disse to kolesterolsenkende matvarene bidrar til å redusere LDL-kolesterolet fordi de inneholder svovelholdige forbindelser som hjelper til med å rense arteriene. Svovelholdige matvarer er bidrar også til å rense og støtte lever og stimulere galle, som er viktig for å opprettholde riktig kolesterol balanse.

Alltid godt med grønnsaker og fiber:
Matvarer som er rik på løselig fiber binder kolesterol i fordøyelsessystemet, hjelper til å skille noe kolesterol ut av kroppen. Spis rikelig med grønnsaker, nøtter (ikke peanøtter), spiret frø, og andre matvarer med høyt innhold av fiber. Spis frukten, ikke drikk den som juice, da får du med deg fiberet, som sørger for langsommere stigning i blodsukkeret. Appelsin er den mest effektive av frukter, for å bedre kolesterolverdier. Brokkoli, blomkål, grønnkål, rosenkål, kål, turnips, bok choy og kålrabi er spesielt gunstig fordi de alle har høyt innhold av svovel. Valnøtter gjør også godt. Linfrø, loppefrø (psyllis) og chia frø er gode kilder til både kostfiber og omega 3.

Betaine:
Ved høyt kolesterol er det viktig å støtte lever for optimal leverfunksjon. Betaine støtter leverens evne til avgiftning, nedbryning og fjerning av akkumulert og farlig fett (lipider) 1)Betaine hjelper også leveren med å kvitte seg med andre giftstoffer og kjemikalier, forebygge skade i fordøyelseskanalen og andre uheldige prosesser i kroppen som oppstår på grunn av skader og medikamenter. Mat spesielt rik på betaine er quinoa, bete, spinat, amarant, rug, kamut, søtpotet, kalkun- og storfekjøtt.

Berberine:
Det finnes endel studier på at berberin kan bidra til å senke høyt kolesterolnivå. En undersøkelse av fettmetabolismen viste at berberin kan bidra med å senke høyt kolesterol- og triglyseridnivå i blod 2). En kjent bivirkning av konvenskjonelle farmasøytiske medisiner mot høyt kolesterol, er at statiner øker risiko for diabetes type 2. Berberin ser ut tul å ha motsatt effekt, ved å fremme utskillelsen av kolesterol fra leveren og hemme absorposjon av kolesterol i tarmene. En annen studie viser at kombinasjonen av rød gjør-ris og berberin kan gi bedret kolesterolbeskyttelse 3).

Urter:
De fleste urter inneholder antioksidanter og hjelpe å senke betennelser og kolesterol. Basilikum, rosmarin, gurkemeie, kanel, grønn te er spesielt gunstig.

Eple cider eddik:
En spiseskje eple cider eddik per dag kan naturlig redusere bidra til å senke kolesterol. Appelsineddik har også vist å øke galleproduksjonen og støtter leveren, som er ansvarlig for behandling av kolesterol. (Appelsin eddik må en lage selv, oppskrifter finnes på nettet, men må søkes etter på engelsk; "orange vinegar").

Unngå sukker og raffinerte kornprodukter:
Både hvetemel, stivelse, sukker og raffinerte kornsorter stimulerer leveren til å produsere mer kolesterol og fremme betennelser.
Med raffinerte korn produkter menes ferdige produkter av korn som kjøpebrød, frokostblandinger, kjeks, knekkebrød osv. Disse innholder i tillegg ofte oljer av lav kvalitet.

Unngå ferdigmat og halvfabrikata som posemat:
Unngå også all annen ferdig produsert mat og ferdigprodukter som inneholder sukker og modifiserte stivelser. Disse inneholder også ofte usunne hardt bearbeidete oljer og store mengder salt. 

Vegetabilske matoljer:  
Disse oljene er som regel hydrogenerte som gjør de giftige for kroppen, pro-inflammatoriske og bidrar til å øke det dårlig kolesterolet. 
Margarin, knekkebrød, chips, kjeks og ferdigmat inneholder oftest hydrogenerte fettkilder. Unngå å bruke vegetabilske oljer som ikke er kaldpressede. Vanlige matoljer og plantemargariner laget av mais, soya og solsikke er planteoljer som er hardt bearbeidet, hydrogenert og inneholder store mengder omega 6. Velg olivenolje, kokosolje, druekjerneolje og rapsolje er som regel kaldpresset og er gode alternativ. Disse har også et lavere innhold av omega 6, som vi ikke skal ha i for store doser. Andre alternativer som kan være fint i dressinger, smoothies osv er oljer fra avokado, nøtter, hemp, linfrø eller urteoljer. 

Konvensjonelle meieriprodukter: (ikke-organisk/økologisk, ikke homogenisert og pasteurisert) 
Pasteurisering og homogenisering av meieriprodukter endrer melkens kjemiske struktur og funksjon i tillegg til at melkefettet blir harskt. Dette fremmer betennelser og øker frie radikaler i kroppen. Vanlig buskap blir foret på gen-modifisert vegetabilsk kraftfor, som igjen inneholder store mengder omega 6. Får du tak i økologisk ost eller andre økologiske meieriprodukter, så velg dette. Ikke velg lett produkter, hvor fettet ofte er byttet ut med stivelse/sukkermolekyler. Gode kilder til meieri fett/proteiner er for eksempel Røros produkter som økologisk smør, tjukkmelk, yoghurt naturell, cottage cheese/kesam og fløte.Er du heldig å få kjøpe direkte fra en bonde eller fra en seter, er dette det aller beste alternativ for meieriprodukter.

Animalske produkter fra masseproduksjon og oppdrett: (ikke økologisk/frittgående gårdsdrift):
Industrielt oppdrett gir oss billig, men farlig, usunt kjøtt, fisk og andre animalske produkter. Dyrene har ofte inflammasjoner som setter seg i kjøttet pga måten de har levd på og fra kraftforet de har blitt fôret med. Mye av storfekjøttet inneholder store mengder hormoner i tillegg, fordi kuene konstant blir melket og dette kjøttet går også med i kjøttproduksjonen. 
Velg økologisk, gressforet, frittgående og vilt.

For mye koffein:
For mye koffein kan øke kolesterolnivået. Begrens kaffe eller svart te til maks to kopper per dag.

For mye alkohol: 
Alkohol stimulerer leveren til å produsere mer kolesterol og betennelse. Et lite glass rødvin per dag kan være gunstig for noen, men noe mer enn det kan være uheldig for kolesterolet.

Gunstige kosttilskudd:
B3 Niacin, 50 mgx1 (niacinamid) Nikotinamid NAF, Berocca (Apotek) eller en god 
B-kompleks, NB! i metylert form (Helsekost)
Krom, 200-400mcg x1
Zerochol, x2 naturlige plantesteroler,  (Helsekost)
D vitamin, min. 80mcg x1 (Helsekost og Apotek)
Omega 3, 3gr x1 (viktig med god kvalitet, Helsekost og Apotek)
Q10 Bio-Active Uniqinol, (Helsekost)
Multivitamin 
MCT-olje (medium-chain-triglyserides) i kaffekoppen eller tekoppen eller bare rett fra skjeen 1 ss hver dag (Bullitproof fra Helsekost) 
Betain HCL Pepsin (må bestilles på nettet, feks. Iherb, bruk gjener min rabattkode: BEN0803, http://no.iherb.com?rcode=BEN0803)


Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate