Ustabilt blodsukker og østrogendominans

Det er ikke nødvendigvis så lett å se sammenhengen mellom ustabilt blodsukker og hormonelle ubalanser. Å sørge for et stabilt blodsukker er nok det aller viktigste du kan gjøre for helsen din. 


Ustabilt blodsukker 
Symptomer
Hjertebank, dårlig konsentrasjon, unormal svetting, tørste, kronisk tretthet, humørsvingninger, angst, hodepine, høyt blodtrykk, nummen/prikking i fingre, overvekt, fedme, sukkersug og tretthet ettter måltider.
For mye insulin i blodet hemmer all annen hormonproduksjon i kroppen. Dette går utover stoffskiftehormoner, metabolske/forbrennings hormoner, veksthormoner, kjønnshormoner, stress og humør/vellvære hormoner, ghrelin/leptin (sult og metthets) hormoner og histamin (allergi) hormonet. 
Årsaker
Mye og tomme karbohydrater vil gi rask blodsukkerstigning som fører til at det skilles ute mye insulin. Blodsukkeret stiger raskt for så å synke igjen like fort, som vil gi et sug etter mer sukker raskt. I en travel situasjon og hverdag, tyr man da gjerne til raske og tomme karbohydrater og så er den samme prosessen i gang igjen. Sammenhengen mellom blodsukker og psyke er godt beskrevet og dokumentert. Det lave sukkeret utløser en alarmsituasjon i kroppen og vil mobilisere det autonome nervesystemet og binyrer for å kompensere for ubalansen. Symptomene kan variere selv om samme person som regel opplever det på nogenlunde samme måte fra gang til gang. Noen blir sinte, andre blir sutrete, triste og motløse. Skjelving og kaldsvetting kan også følge med. For høyt blodsukker er like farlig over tid som for lavt blodsukker, da én kan oppleve forstyrrelse i hukommelse og hjernefunksjon. Enkelte studier viser at barn som spiser mye sukker gjør det dårligere på IQ-tester, får dårligere karakterer og har klart større humørsvingninger. (1)
Tiltak
Lav glykemisk kosthold og eventuelle kosttilskudd somsørger for å holde blodsukkeret så gjevnt og stabilt som mulig.
Du kan få målt ditt langtidsblodsukker, (HbA1c), eller du kan følge med på blodsukkeret ditt selv, ved enkle målinger både før, etter og mellom måltider. Blodsukkermåler får du nokså rimelig på alle apotek. Det kan være spennede og motiverende å følge med på hvordan maten påvirker deg gjennom dagen.

Østrogendominans 
Symptomer
Ustabilt og svingende blodsukker, kalde hender og føtter, søvnløshet, tretthet, PMS, lavt stoffskifte, uregelmessig menstrasjon, lav sexlyst, humørsvingninger, hodepine, overvekt, nedstemthet og allergier. 
Årsaker
Etter 35 år begynner vår produksjon av kjønnshormoner å avta drastisk. Progesteron-nivået synker opptil 75% i alderen 35-50 år, mens østrogen-nivået synker opptil 35% mellom 35 og 50 år. (Både østrogen og progesteron øker under graviditeter, men progesteron avtar også kraftig under amming) For høy insulin utskillese øker disse hormonelle ubalansene ytterligere i tillegg til at det sørger for ubalanser i stort sett alle kroppens hormoner og metabolske prosesser.
Tiltak
Det aller viktigste tiltaket er å sørge for riktig kosthold. Det er helt essensielt med mat som stabiliserer blodsukker i tillegg til å begrense mat med høyt innhold av østrogener som kumelk og storfekjøtt fra ikke økologisk produksjon. Melkekuer i Norge dier stort sett kontinuerlig, selv mens de går drektige, dette øker kuas egen hormonproduksjon over det som er naturlig, når den blir melket. Hormonene skilles ut i melken og finnes i kjøttet vi spiser. Melken og kjøttet inneholder også altfor store mengder omega 6-9 i forhold til -3, som skaper inflammasjoner som også er med på å påvirke vår hormonelle ubalanse. (2)
Dessverre brukes det mye hormonforstyrrende og hormonhermere som virker på våre hormonreseptorer. Disse kjemikaliene er også med på å forsterke de hormonelle ubalansene og intoleranser vi stadig opplever mer og mer av, både yngre og eldre. Slike kjemikalier finner vi for eksempel mye av i ting vi omgir oss med som mat (3), hud- og hårpleieprodukter, fargestoff i tekstiler og i plastembalasje. (4) 
Du kan måle forskjellige hormon nivåer i kroppen hos lege/gynekolog. Er det store ubalanser kan man i noen tilfeller trenge å tilføre kroppen noe hormoner, da helst som bio-identiske som kroppen kjenner igjen. Hormontester kan også bestilles selv på nettet. Disse sendes til labratorier stort sett i Europa og USA. 


Tilskudd :
Mot ustabilt blodsukker og hormonell ubalanse. Vi reagerer og tar opp kosttilskudd forskjellig, så det er ikke sikkert alle virker like godt for deg. Prøv kun en av gangen, bortsett fra C-vitamin og multivitamin som kan tas med alle de andre.
  • Berberin er en av de få forbindelsene som er kjent for å aktivere adenosinmonofosfat-aktivert proteinkinase (AMPK), en metabolsk "hovedbryter". Berberin har vist seg å kontrollere blodsukkeret og lipid metabolismen like effektivt som diabetes medikamentet Metformin. Berberine kan være gunstig for diabetes, metabolsk syndrom, fedme, hjertesykdom, tarmhelse og mer. Berberin får du ikke kjøpt i norge men den kan bestilles fra utlandet for eksempel på Iherb. (5)
  • Ginseng kan også ha en stabiliserende effekt på blodsukkeret. Forsøk har vist at den amerikanske ( Panax quinquefolius) sorten har størst effekt på reguleringen av blodsukkeret. Det er stort sett den asiatiske (Panax ginseng) vi finner i norske butikker, men det finnes mange forskjellige sorter fra forskjellige land. De alle innholder gensinoider, steroler, stivelse, pektin, B-vitaminer, cholin, fettsyrer og vitaminer, og er svært populære over det meste av verden. Den er aller mest kjent for å bedre almentilstanden og øke energien i kroppen. (6 & 7)
  • Rosenrot blir kalt for Nordens ginseng. Som ginseng kan den være til hjelp for å stabilisere blodsukkeret og den kan ha gunstig effekt på hjerte og kar. Den er rik på vitamin C og regnes som en god antioksidant. Den kan være til god hjelp mot utmattelse og stress symptomer. (8)
  • Multivitamin med en bred sammensetning av vitaminer; A,D,E,C,alle B + K, Mineraler; kalsium, magnesium,sink, jern, mangan, kobber, krom og selen samt Urter som spirulina, persille, aloe vera, propolis, bipollen lecitin. Det er viktig at multivitaminen har en god sammensetning av B-vitamin fordi cellene forbruker b-vitaminer for omdanning av sukker til energi, da særlig tiamin. Ellers er mange av vitaminene, mineralene og sporstoffene del i viktige forbindelser som har å gjøre med blodsukkeret.
  • Vitamin C er gunstig å ta en større dose av enn det vi finner i en multivitamin, så i tillegg kan det være fint å ta endel ekstra av denne. C vitamin er en god antioksidant som hjelper kroppen å takle stress situasjoner i kroppen forårsaket av ustabilt blodsukker. ca.750mg 3x daglig.
  • Krom er en svært viktig del av kroppens glukose toleranse faktor (GFT) og spiller en viktig rolle i forbindelse med blodsukkerreguleringen, ved å øke insulinets effektivitet. Krom som tilskudd vil hjelpe å normalisere nivået på insulin. Som følge av at dette har krom vist seg å hjelpe å regulere kolesterolnivået i kroppen, ved å redusere LDL-kolesterol (det ugunstige), mens HDL-kolesterol (det gode) kan øke.
  • Magnesium i kroppen blir påvirket av insulinproduksjonen og virkningen av insulin er avhengig av magnesium. Det vil si at for stor insulinproduksjon vil tappe kroppen for magnesium og hindre magnesium i å komme inn i cellene. Cellene trenger magnesium for energi og mangel på magnesium vil gi for lit energi til kroppen.
  • Omega 3-fettsyrer som alfalinolensyre, EPA, DPA og DHA. Omega-3 bedrer isulinfølsomheten og hjelper derfor til med å stabilisere blodsukkeret.
  • Kanel kan hjelpe å stabilisere blodsukkeret og redusere risiko for diabetes 2, hjerte og karsykdommer ved å senke LDL kolestrolet samt øke HDL-kolestrolet. 1-3 gram kanel per dag kan kan senke både glukosenivået og triglyserider i blodet. Ha gjerne litt i te eller kaffe, det smaker deilig:) (9)
  • Wild Yam (Dioscorea villosa) fra rosefamilien Rosaceae er en mexikansk rot som tradisjonelt er blitt brukt som naturmedisin mot uønsket graviditet og var opprinnelig kilden til produksjon av p-piller. Roten er høyt verdsatt for sitt innhold av diosgenin, som er en av byggestenene i det kvinnelige kjønnshormonet progesteron. Wild Yam inneholder også naturlige planteøstrogener, også kalt fytoøstrogener, som kan bidra til en sterkere benbygning og virke svakt kolesterolsenkende. (10 , 11) (16)
  • Barbasco (Dioscorea coletti) kinesisk rot i familie med wild yam og er også endel av rosefamilien Rosaceae. Barbasco inneholder Dihydroepiandrosteron et stoff som kroppen omdanner til hormonet DHEA (ofte kalt ungdomshormonet eller moder-hormonet), som er et forstadie til kjønnshormonene progresteron, østrogen og testosteron. Barbasco stimulerer og hjelper binyrene å holde hormonproduksjonen i balanse, særlig viktig er det at forholdet mellom DHEA og kortisol er i balanse. Barbasco inneholder rikelig med diosgenin som kroppen også kan omdanne til kortison og har gjennom tidene også vært benyttet som betennelsesdempende. (12, 13, 14)
  • Gymnema Sylvestre er godt kjent i Ayurvedisk medisin som anti-diabetes, blodsukker regulerende og kolestrolsenkende. Den gjør at søtt ikke smaker like godt og reduserer derfor lysten på søtt drastisk. (15)

Kilder:

6. http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/asian-ginseng
7. http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/american-ginseng
8.http://www.helsekostopplysningen.no/Innhold/Kost--Kosttilskudd/Planter/Rosenrot/
9. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/diabetes/faq-20058472
10. http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-970-wild%20yam.aspx?activeingredientid=970&activeingredientname=wild%20yam
11. http://www.dhea.no/wild_yam_dioscorea_villosa.php
12. http://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/r/C1832608
13. http://www.dhea.no/wild_yam_dioscorea_villosa.php
14.https://www.acs.org/content/acs/en/education/whatischemistry/landmarks/progesteronesynthesis.html
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2170951/
16. http://advocatesaz.org/2013/02/12/the-history-of-the-birth-control-pill-part-2-barbasco-and-the-roots-of-hormonal-contraception/
LagreLagre

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate