Funksjonell Medisinsk Ernæring
Funksjonell medisin fokuserer på å behandle årsaken til ubalanser, intoleranser, sykdom og helseproblemer, ikke bare dempe de forskjellige symptomene med medisisner. Funksjonell Ernæring er den logiske kjernen innen funksjonell medisisnsk helhetslige tilnærming til helse.
De aller fleste har fysiske småplager og stress i livet som vi rett og slett har vent oss til. Vi tenker at det er normalt eller kanskje bare aldersrelatert? Slik trenger det ikke å være!
Har du en autoimmun sykdom, kroniske smerter eller trenger du rett og slett å styrke immunforsvaret?
Får vi orden på fordøyelse, blodsukker, hormoner ved riktig næring, vil kroppen i de fleste tilfeller klare å lege seg selv og stå imot sykdommer.
Noen fordeler du raskt kan oppnå med et funksjonelt medisinsk kosthold:
Får vi orden på fordøyelse, blodsukker, hormoner ved riktig næring, vil kroppen i de fleste tilfeller klare å lege seg selv og stå imot sykdommer.
Noen fordeler du raskt kan oppnå med et funksjonelt medisinsk kosthold:
- Mer energi, høyere forbrenning og bedre vektkontroll
- Hormonell balanse
- Bedre fordøyelse og en god tarmhelse
- Renere hud og sunnere hår
- Styrke immunforsvar og begrense inflammasjon
- Blodsukkerkontroll, balansert kolesterol og riktig blodtrykk
- Bedre hukommelse/konsentrasjon
- Mer stabilt humør
- Bedre sex
- Bedre søvn
Mat som medisin handler om hel og ren mat, mindre sukker og stivelse.
Bytt ut alle de tomme karbohydratene som oppfører seg som rent sukker i kroppen, med næringsrike kilder til karbohydrater, protein og fett som holder blodsukkeret stabilt. Kanskje vil du gå ned noen kilo, men best av alt, vil du senke blodsukker og blodtrykk og føle deg i veldig mye bedre form, som er veldig motiverende i seg selv. Karbohydratene påvirker blodsukker og insulin, som igjen påvirker stort sett alle funksjoner i kroppen fra hormonelle balanser, apetitt, fettforbrenning, kreftceller, immunceller, hjerneceller, energinivå, og nervefunksjoner..
Ikke tell kalorier. Tell kjemikalier, giftstoffer, sukker og stivelse.
Spis "hel" mat, naturlige produkter uten lange innholdsfortegnelser. Spis mer riktig fett.
Etter en stund vil kroppen ha mindre lyst på både søtt og usunt, du tenker mindre på det og det smaker rett og slett ikke like godt lenger.
Begynn med sukker. Det mest effektive er å kutte absolutt alt søtt i 10-14 dager, for så eventuelt innføre naturlig søtt igjen, men da bare i moderate mengder. Det kan ta opptil 2 år i bli uavhengig, så vær tålmodig. Skal du lykkes med en varig og funksjonell endring, må du ta ett skritt av gangen, vær tålmodig.
Alt med måte er et godt ordtak. Prøv å variere så mye som mulig, for ikke å bli lei eller gi opp, ta én ting av gangen.
1. Bytt ut alt av hvitt sukker med naturlig søtt som honning, lønnesirup, kokosblomstsukker eller litt Stevia, men viktigst, kutt kraftig ned på alt søtt.
2. Bytt ut alt modernisert, modifisert, bleket og raffinert hvitt mel, hvit ris og stivelse, med urkorn og brun hel ris, men spis også dette i moderate mengder.
3. Inkluder masse deilig salat, grønnsaker, røtter, urter, krydder, frukt og bær. Dette kan du spise nokså ubegrenset av. Forsøk å spis minst 600-800 gram grønnsaker hver eneste dag i alle regnbuens farger.
4. Bytt ut alle lett produkter med gode fettkilder uten stivelse som animalsk fett, nøtter, olivenolje, frøoljer og kokosfett.
5. Kast alt av posemat og ferdig produkter inklusive dressinger og sauser på glass. Disse inneholder masse sukker og stivelse, selv om det ofte står IKKE tilsatt sukker. Hold deg til ekte, hel og ren mat.
Lag gode rutiner, ta deg tid til maten, kos deg og tygg godt. Spyttkjertlene trenger tid til å danne spytt som skiller ut enzymer underveis, som du trenger for å fordøye maten og for at tynntarmen skal bryte ned og fordele næringen dit kroppen trenger den.
Har du dager og perioder det ikke lar seg gjøre å spise etter planen, så ikke straff deg selv, ikke gi opp eller ha dårlig samvittighet. Fokuser på det du får til og de endringene du klarer.
Gode kilder til fett, karbohydrater og proteiner:
Fett:
- Ekstra virgin olivenolje
- Ekstra virgin kokos olje
- Økologisk smør eller Ghee/klarnet smør
- Fiskeolje
- Animalsk fett
- Nøtter (-peanøtter)
- Avokado
- Kokos
- Fermenterte meieri produkter, ikke lett/fettfri utgaver.
Inkluder minimum en kilde av godt fett til hvert måltid, som en eller to skjeer olje, en avokado eller en håndful med nøtter
Proteiner:
- Kjøtt
- Fisk
- Egg
- Nøtter
- Frø
- Belgfrukt og bønner
- Smør/ghee
- Fermenterte meieri produkter, aldri lett/fettfri utgaven
Sørg for å spise proteiner til alle måltid. En person på 75 kilo trenger omtrent 60-70 gram protein hver dag, kanskje mer hvis du er veldig aktiv.
Karbohydrater:
- Grønnsaker
- Frukt
- Bær
- Ris
- Quinoa
- Hirse
- Bokhvete
- Teff
- Kamut
- Frø
- Hele og sammalte urkorn
- Honning
- Lønnesirup
Resten av måltidet ditt bør bestå av karbohydrater. Ja, riktig! Ikke loff, boller, pasta og pizza, men riktige karbohydrater fra fargefulle grønnsaker og litt frukt og bær.
Kommentarer
Legg inn en kommentar