Kraft koking

kraft


Kjøtt kraft er en av de mest helbredende matvarer du kan spise. Kraft er rik på proteinet kollagen består av aminosyrene prolin glysin og glutamin, som bidrar til å styrke, beskytte og helbrede slimhinnene i tarmen og i huden. 

Det aller beste og billigste er å lage selv. Kraftben får du kjøpt i de fleste butikker. Har de ikke ferskvare finner du ofte kraftben i frysedisken. Du kan benytte kjøttben etter kylling, koteletter, fiskeben eller skalldyr. Lag en plan på å koke kraft av forskjellige slag, en gang i uken. Det er nokså lett, den gjør seg selv, så og si.

Kraftkoking er det første en fransk kokk lærer på kokkeskole. Ingen god kokk med respekt for seg selv bruker buljongpulver. Prøv denne helbredende oppskriften på storfekraft! 

Ingredienser:

1 kg kjøttben helst med marg
2 gulrøtter, grovhakket
2 selleri stilker, grov hakket
1 løk, i båter
2 hvitløk fed, grov hakket
1/2 ts naturlig salt
1/2 ts hel pepper
2 laurbærblad
Litt fersk persille eller andre urter om du har
1/2 dl eplesider eddik
ca.2 1/2-3 liter vann

Legg alle de grovhakkede grønnsakene i bunnen av en stor kjele, jerngryte eller Slow-Cooker. Fordel kjøttbena jevnt over og hell på vannet til alt er dekket med vann.
Gi det hele et oppkok, slå ned varmen og la det så på rett under kokepunkt i 24-48 timer. 
Du kan også sette en gryte i ovnen på ca. 85-90 grader.
Når kraften er ferdigkokt, tar du ut kjøttbena og siler kraften gjennom en sikt eller et dørslag.
Det er fint å bruke opp de kokte grønnsakene i en suppe eller stuing, bare kjør de raskt i en blender.
Hell kraften over på glass. Når kraften kjølner vil fettet legge seg fint på toppen som et "lokk". Dette bestkytter kraften så du kan oppbevare den opptil 2-3 uker i kjøleskap. Hvis du ikke vil ha med alt fettet i buljongen, suppen eller sausen du skal lage, kan du ta vare på noe på et eget glass og bruke det til stekefett for annen matlagning. Som kald vil kraften ha en gelé aktig konsistens.
Du kan også fryse ned kjøttkraft i store eller små posjoner til senere bruk.


Når du ikke har tid til å koke selv, kan du alltids kjøpe kvalitets kraft fra din lokale helsekostbutikk eller om du har en matbutikk med gode ferkvarer i nærheten. Du kan også prøve et protein-gelatin pulver laget av tørket benbuljong, som du kan putte i alt fra smoothie til saus og supper. Drikk gjerne fersk buljong rett fra koppen hver dag! 

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate