For lite magesyre

hcl saltsyre


Mange mennesker sliter med for lite magesyre, selv om de kanskje har vært til legen og blitt medisinert for for mye magesyre.Magesyre også kalt HCL består bla. av saltsyre og regnes som en av de viktigste væskene vi har i menneskekroppen. HCL finner vi i magesekken og er helt nødvendig for mange prosesser involvert i fordøyelsen. Når vi blir eldre, danner vi stadig mindre av magesyren - noe som kan øke gastrointestinale problemer som halsbrann, oppblåsthet og dårlig næringsopptak. For lite magesyre kan føre til mange andre sekundære følger, som for eksempel hudproblemer, som akne eller rosacea, mikro- og makronæringsmangler og autoimmune reaksjoner og sykdommer.
Siden HCL har en veldig lav pH-verdi (mellom pH1-3) sørger syren for at magesekken har et ekstremt surt miljø. (Blir det surere enn magesyre blir det så surt som batterisyre). Ellers i kroppen stever kroppen etter å holde et nøytralt miljø (det vil si hverken surt eller basisk), mens magesekken et unntak, fordi syre er vårt første forsvar i fordøyelseskanalen. Det sure miljøet sørger for å ta livet av de fleste mikrober og dreper de patogene bakteriene som kan gjøre oss syke.(1) Lukkemuskelen mellom mage og spiserør er også avhengig av lav pH for å fungere som den skal.

De tre viktigste oppgavene til magesyre:

 1. Å bidra til å bryte ned proteiner og absorbere mineraler og vitaminer
 2. Å drepe mikrober og patogene bakterier
 3. Stimulere utskillelse av gallesyre og fordøyelsesenzymer
magesyre


Utskillelsen av galle fra leveren er også helt avhengig av et surt nok miljø i magen og for å få igang alle fordøyelses enzymene som dannes i bukspyttkjertelen. Og hvis magen ikke er sur nok, vil du ikke kunne skille ut et av hoved enzymene pepsin som bryter ned protein til aminosyrer for opptak.

Det er fult mulig å stimulere fordøyelsen og kroppens evne til å produsere mer magesyre med noen enkle tiltak og riktig kost.

Typiske symptomer på for lav magesyre er blandt annet luftplager, magesmerter, oppblåsthet, irritabel tarm syndrom (IBS), GERD, refluksproblematikk, candida infeksjoner, bakterielle ubalanser i tarmen, problemer med å fordøye protein og andre fordøyelsesproblemer.


Typiske sympromer på for lav magesyre:

 • Kvalme eller tap av apetitt   
 • Sure oppstøt eller oppkast
 • Urolig mage og magesmerter
 • Sort, tjære aktig avføring
 • Oppblåsthet og luftplager
 • Hikke ofte etterfulgt et måltid
 • Brennende følelse i magen
 • Fordøyelsesproblemer som forstoppelse og av og ufordøyet mat
 • Dårlig ånde 
 • Hudproblemer som akne eller Rosacea
 • Autoimmunitet og betennelser i kroppen


Vanlige årsaker til for lav magesyre:

 • Magesyre dempende medisisner også kalt protonhemmere. Nyere forskning viser at stoffene i de magesyredmpende medikamentene forårsaker ytterlige komplikasjoner i fordøyelsessystemet (2). 
 • Dårlig kosthold bestående av masse tomme karbohydrater og mye bearbeidet mat.
 • Kronisk stress over lang tid påvirker alle tarmens funksjoner ved å bremse hele førdøyelsen også produksjone av saltsyren.
 • Mangel på bevegelse og mosjon, men også mye hard trening på høy intensitet.
 • Alkoholisme og røyking og eksponering for miljøgifter.
 • Spiseforstyrrelser som underernæring, bulemi eller ekstrem kalorirestriksjon (3, 4).
 • Graviditet og hormonelle endringer kan også forårsake endringer i magesyreproduksjon og endre fordøyelses prosessen.
 • Matallerigier og intoleranser irriterer magesekken og kan senke syreutskillelsen.
 • Aldring (det anslås at minst 30 - 40% av alle over 60 år lider av atrofisk gastritt, som betyr liten eller ingen syreutskillelse, og denne tilstanden er enda mer vanlig blant voksne over 80 år).Tar du anti-syrer eller H2 blokkere, kan dette gjøre mer skade en du aner. Når pH verdien i magen blir for alkalisert (høy pH) vil dette gi store ubalanser som kan være vanskelige å reversere. Ta for eksempel magesår (gastritt) bakterien Helicbacter Pylori som folk flest har noen av i mage uten at de blir syke av den, så lenge det er surt nok i magesekken. Blir den derimot aktivert i et alkalisert miljø, vil den fort blomstre opp å forårsake betennelse i magen, som kan være dødelig uten riktig behanding.


Tarmen står for ca. 70-80% av kroppens immunforsvar så når magesekken slipper forbi bakterier og mikrober som burde vært stoppet, sier det seg selv at vi får en kaskade av medisinske problemer som følge av svikt i immunsystemet.

Ufordøyet protein

Hvis du ikke kan bryte ned protein i magen, kan du ikke bygge kroppsvev som muskler, kroppsvev, hår, negler, hud og tarmslimhinner. Protein må brytes ned til aminosyrer får og nyttes i kroppen, og er viktige byggestener for all vekst, oppbygging og reparasjon i kroppen.
Hormonene i kroppen er også fullstendig avhengig av aminosyrene som også fungerer som nevrotransmittere i sentral nerve systemets (SNS) kommunikasjon og er essensielle for dannelse av “feel good” stoffer som serotonin, dopamin og adrenalin. 
Bare mangel på tryptofan og serotonin kan isolert sett gi deg store plager som depresjon, panikk anfall, liten sexlyst, søvnproblemer og vanskeligheter med å føle glede.


Ufordøyet karbohydrater

Når karbohydratene ikke brytes ned av nok fordøyelses enzymer vil de ufordøyede sukker molekylene forårsake store mengeder med fermentert sukker og sørge for god grobunn for uheldige og sykdomsfremkallende tarmbakterier og mikrober som sopp og parasitter. Spiser du et kosthold som er rikt på sukker og tomme karbohydrater uten viktig fiber, vil de ugunstige bakteriene få over kolonisere tarmen. De gode bakteriene er blandt annet avhengige av viktige fiber for å overleve. 
Ubalanser i tarmbiotaen vil oftest gi store luftplager med magesmerter, forstoppelser, diaré og matintolleranser.

Ufordøyet fett

For lite magesyre vil påvirke leverens evne til å produsere gallesyre som er nødvendig for å emulgere (løse opp) fett for opptak i tarmen. (5)
Vi er helt avhengige av fett som energikilde siden fett danner kolesterol som er grunnlaget for å danne hormoner. 
Når hormonene kommer ut av balanse, får du alle slags problemer fra vektøkning, tregere metabolisme og stoffskifte, søvnproblemer, infertilitet, lav libido til mentale og emosjonelle problemer.
.
Vitamin- og mineralmangler

Typiske mangler ved for lav magesyre er vitamin B-12 som avhengig av svært surt miljø for å bli tatt opp i kroppen. Mangel på B-12 er forbundet med mange sykdommer og ubalanser.
Uten en velfungere tarmslimhinne vil tarmen ha problemer med å ta til seg alle de viktige vitaminene og mineralene fra maten du spiser og dette resulterer i forskjellige alvorlige næringsmangler.

Kilder:

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate