Tomaten

tomat
Tomaten er opprinnelig fra Sør-Amerika, hvor den fortsatt vokser vilt. De ville er små og gule, mens den tomaten vi best kjenner er dyrket frem. Den ble svært lenge sett på som ren medisin og litt skummel å spise. Først i midten av forrige århundre begynte den å bli vanlig i bruk i det spanske, meksikanske og italienske kjøkken. 

Lycopen som er fargestoffet som gir tomaten den fine røde fargen, er den viktigste årsaken til tomatens evne til å bekjempe kreft. For best utnyttelse og virkning av lycopenet, må tomatene kokes sammen med fettstoffer som i sauser som er basert på tomatkjøtt.

Lycopen er en del av karotenoidenes famile, som er fytokjemiske molekyler som lager gul, orange og rød farge på mange forskjellige frukt og grønnsker. Kroppen vår klarer ikke å produsere disse selv, så de er viktige å tilføre kroppen via fargerike grønnsaker, bær og frukt. Den er også en god kilde til vitamin C.

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate