Hirse

glutenfritt glutenfri urkorn
Hirse er et urgammelt kornslag, som antas å stamme fra Vest-Afrika. Det er formet som runde små frø og kan kjøpes i mange former, som korn, malt, puffet og i mel form. Hirse har en rund smøraktig smak, som kommer ekstra godt frem hvis kornet ristes lett før det kokes. 
Hirse kan brukes i salater, frokostblandinger, müslibarer, i grøt, supper og gryteretter. 
Melet fra hirse er godt å bruke i kjeks, lapper og muffins som ikke skal heve med gjær.
Hirse er helt uten gluten, lett fordøyelig og har i mange land vært brukt som kost for syke gjennom tidene.
Folk med stoffskifteproblemer som ønsker å spise glutenfritt, bør ikke overdrive bruken av hirse, da den kan virke hemmende på frigjøringen av enzymet thyroid peroksidase.
Hirse inneholder mangan, mineraler som fosfor, sink, kobber, fytokjemikaliene lignan, fenolsyre, fytinsyre, saponin og plantesterol. 

Hirse beholder en ganske fast konsistens etter koking. Den kan småkokes under lokk i  15-20 minutter, til vannet er absorbert. Til 200 gr hirsekorn brukes ca. 6 dl vann. 

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate