Moussaka med gresk salat

gresk moussaka med gresk salat


Denne uken stengte Oslos siste greske restaurant. Gresk er tydeligvis ikke i skuddet om dagene, selv om det er godt og like sunt som maten fra de andre middelhavslandene. Siden det er akkurat 20 år siden vi reiste på bryllupsreise til Hellas, fikk jeg lyst å lage Moussaka for å hylle det greske kjøkken og for å la barna få en liten smak av “Grekenland”

Her er oppskrift på moussaka til 6 personer:

2 store auberginer, i tynne skiver med skinn på

Kjøttsaus:
2 løk, finhakket
3 fed hvitløk, knust
3-4 cm fersk gurkemeie rot, finhakket
700 gram kjøttdeig av lam
600-700 gram knuste tomater, gjerne fra glass
5 ss tomatpuré, fra glass
2 ss oregano
2 ts kanel 
1 ss buljongpulver
1 ts pepper

Hvit saus:
4 ss klarnet smør/ghee
4 ss bokhvetemel
8 dl laktosefri melk
5 egg
3-4 dl finraspet parmesan
1 ts muskat, revet
1/2 ts salt, hvis ønskelig 

Forvarm ovnen til 200 grader celsius.
Stek løk og hvitløk lett i en stor stekepanne/jergryte. Tilsett kjøttdeigen og stek jevnt i alt er lett brunet før du tilsetter tomater og krydder. La det småkoke videre i 7-8 minutter.
Smelt smør i en gryte og rør inn bokhvetemelet og tilsett melken litt og litt mens du rører godt for ikke å få klumper i den hvite sausen. (Hvis du varmer melken først er det veldig lett) Tilsett krydder og ta av varmen for å så røre inn et og et egg og 3/4 av osten.

Legg auberginskiver, kjøttsaus og hvitsaus lagvis og strø resten av osten på toppen. Stekes i 30 minutter.


Serveres varm med en gresksalat.

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate