Spontangjæret paleobrødEn naturlig gjæringsprosess kommer i gang ved hjelp av gjærsopp som finnes i frøene og i luften og mikroorganismer i omgivelsene. Med god tilgang på oksygen og ved gunstig tempratur vil en gjærkultur formere seg raskt. Dette brødet er inspirert og basert på bokhvetebrødet til Gry Hammer fra boken, Fermentert. Guttene mine synes ren bokhvete har for mye bokhvetesmak, så jeg har laget blandingen med bokhvete, quinoa, chia og hirse for litt mer variasjon. Brødet ble ganske surt, så du bør være litt glad i surdeigssmaken for å like det. Bokhvete, chia, quinoa og hirse er alle frøtyper, så dette brødet kan også spises av de som reagerer på nøtter. (I boken Fermentert skriver Gry Hammer at bokhvete er i nøttefamilien, men det er feil. Bokhvete er et frø i rabarbara familien.)
Brødet er stappfult av gode næringstoffer som magnesium, fosfor, folat, jern og omega 3. Det innholder en fin balanse på karbohydrater, proteiner samt noe riktig fett. Karbohydratene har lav glykemisk indeks (GI),  gunstige karbohydrater som sørger for et lavt og stabilt blodsukker. 

Til to brød trenger du:

8 dl frø, gjerne fordelt slik:
5 dl bokhvete
1 dl quinoa
1 dl hirse
1 dl chia
1 ts uraffinert natursalt
Vann til bløtlegging

Skyll alle frøene godt i kaldt vann i en sikt eller finhullet dørslag. Ha de over i en bolle sammen salt, bland godt og hell over vann så det står minimum 2 cm under vann. La stå på benken i 8-12 timer, med klede eller litt løst lokk over.

Ha frøblandigen over i en sikt eller finhullet dørslag, skyll vekk slimet som har dannet seg. Kjør frøblandingen i en prosessor med knivblad til alle frøene er most og du har en tykk grøt.
Du kan enten ha blandingen tilbake i en bolle for neste gjæring, eller helle blandinge rett over i brødformene for den siste lange gjæringen. Jeg syntes deigen falt litt sammen da jeg flyttet den over fra bollen til formene, så neste gang tar jeg det rett i brødformene, for mindre håndtering.
Dekk til med et klede eller et løst lokk på bollen. Det skal komme litt luft til. La deigen stå til etterhveing i romtempratur i 24 timer.

Etter 24 timer forvarmer du ovnen til 250 grader. Sett inn formene og senk tempraturen til 170 grader og stek brødene i 60 minutter. Avkjøl godt på rist før du skjører opp brødet. Håper det smaker.
Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate