Shepherd´s pie med blomkålmos

sunn og enkel kjøtt pai, Nutraterapi, medisinmat mot Morbus Chrohns
Hvis jeg ber om middags forslag av guttene, dukker stadig denne opp på menyen. Det passer fint for den er lett og rask å lage. Det blir ofte litt forskjellige varianter ettersom hva jeg har i kjøleskap og fryser. Her er en klassisk variant, men jeg har byttet ut potetmos med blomkålmos. 

Til 5 personer                                                                                             

Kjøttblanding:
Litt olje til steking
1 stor løk 
2-3 fed ferskpresset hvitløk
1,2 kg kjøtt/karbonade- deig, egentlig fint å blande 1:3
1,5 ss worcestersaus*
2 dl buljong/kjøttkraft
2 ss oregano
1 ss merian, eller timian eller begge og 2-3 laubærblad om du har
2 ts kanel
Salt og pepper etter ønske, smak til etter hvor salt buljongen er

Blomkålmos:
2 blomkål
1 stor søtpotet, 2-3 gulrøtter eller en liten rotgrønnsak
3 egg
100 gr smør, eller ghee/klarnet smør
1-1 1/2 dl laktosefri fløte eller annet melkeprodukt etter ønske
Salt og pepper etter smak

Begynn å koke blomkål og rotgrønsak i lettsaltet vann. Bruk så lite vann som mulig for å bevare så mye næring som mulig. De må kokes møre nok til å moses i hverfall 20 min.
Varm oljen i en stor og bred jernpanne (har du ikke dette kan du steke kjøttet i pannen du har og ha alt i en form/CrockPot etterpå). Stek løken lett og gylden, sammen med litt av hvitløken. Ha i kjøttdeigen og brun alt godt, og pass på å hakke kjøttdeigen underveis. Ha i buljongen og krydder/urter og la det koke godt inn. 
Når grønnsakene er ferdig kokt, helles vannet av (jeg sparer på litt og sper med etterpå for ønsket konsistens på både kjøttsaus og stuing). Ta grønnsakene tilbake i den varme kjelen. Mos grønnsakene, med en rotmoser eller en stavmikser, ettersom hvor fin du liker mosen. Ha i resten av hvitløken i, så smør i biter, så det smelter og blander seg lettere. Rør inn fløten og til slutt eggene, ett og ett jevnt fordelt.
Ha hele rotmosen over kjøttdeigblandingen og strø gjerne litt ost på toppen (kan fint sløyfes). Sett gryten (eller formen) i varm ovn, ca 200C i 5-10 minutter. 
Hvis du trenger å holde maten varm utover, er det bare å sette et likk på å la den stå i 70C ovn i fler timer til. Har du en slow-cooker er det veldig fint å bruke den.
Server gjerne med en råkostsalat ved siden av.


*Hjemmelaget Worcestersaus:
1 ts saus av tamarind, 3/4 ss rødvinseddik, 1 ts honning og  1 ts fiskesaus

tilsvarer ca.1 1/2 ss ferdig kjøpt.

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate