Kål & korsblomsterfamilien


Superferskt nutraterapi, Morbus Chrohns
Kål er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Kål sortene vi stort bruker i Norge tilhører Korsblomst familien, som består av 340 slekter og med 3700 forskjellige arter
Vi vet at den har blitt dyrket i over 6000 år, og er antagelig den eldste grønnsaken vi vet om. Så langt tilbake som i romertiden ble den dyrket og brukt for sin medisinske egenskap. Hodekål inneholder bla kortison, som er veldig betennelses dempende. Andre viktige stoffer i korsblomst familien er polyfenoler og sulforafan. 
Kål er grønnsak nummer en, anbefalt som mat mot kreft, da særlig rosenkål og brokkoli pga det høye innhold av sulforafan som er et kreftbekjempende molekyl. For optimal virkning av sulforafan er det viktig å knuse brokkoliens små “knudrer” for at denne skal sive ut og tas opp lett i kroppen. Den er derfor ekstra fin og knuse/mose og lage supper av, særlig til barn eller for de med spesielle ernæringsbehov. Forskere har sett at sulforafan har evnen til å drepe isolerte kreftceller i endel typer kreft som hjernesvulst hos barn, lymfoblastisk leukemi, brystkreft, tykktarmskreft og kreft i prostata. Polyfenoler i kål har vist seg å hemme vekst av kreftceller.

Kål tåler ikke å bli kokt for lenge for å bevare all næring, så den er ekstra god å bruke rå eller dampet/stekt lett, til den er “mør”.
Kålsortene vi kjenner best til her til lands er hodekål, hvitkål, rødkål, rosenkål, kinakål, grønnkål, brokkoli, blomkål, kålrot, nepe, reddik og pepperrot.



superferskt, nutraterapi
Grønnkål: 
Dette er en super kål, hvis du vil prøve å dyrke noe selv. Den er veldig hardfør og tåler til og med litt frost.
Den er en av kål sortene som inneholder mest jern, er rik på A- og C- vitamin, kalsium og fosfor. Den er soleklar supermat.

Den er veldig fin å steke, bruke i supper og stuinger.  Ekstra ffin å ha i salater, som pesto og i smoothies for også denne har aller mest næring som rå.



Blomkål:
Blomkål kan lett bli glemt blant nye mat trender og gourmetmat av alle slag. Her får man mye næring for lite penger.
Den står også høyt på listen over mat som forebygger kreft. Pantestoffene tiocyanater og glukosinolater gjør denne jobben. Også her er det viktig og tygge blomkålen godt for å frigjøre disse stoffene. Den er ogå rik på vitamin C og B (folat), som er godt for hjertet og produksjon av nye blodlegemer.  













Her kommer flere kål sorter etterhvert...........

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate