Amarant
Den har vært dyrket i mer en 5000 år, men fikk et oppsving i Mexico på 70 tallet. Den er en god kilde til vegetabilsk protein i form av aminosyrebalansen, særlig lysin som bidrar til vekst og reparasjon av kroppsvev. Amarant har en veldig lav glykemisk indeks, som holder blodsukkeret stabilt. Den inneholder også store mengder plantesteroler som bidrar med å senke det dårlige kolestrolet. Oljeinnholdet er på ca.7-8% av mest umettede fettsyrer, som er høyt i forhold til andre kornslag.
Akkurat som quinoa, blir bløt i midten ved kokong, mens skallet folder seg utenpå. Amarant er å få kjøpt som helkorn, puffet korn og som mel.
Den fungerer veldig godt til grøt, men er litt mer vrien å bruke i salat fordi den blir litt klebrig ved koking. Den er fin å blande med både hirse og quinoa og brun ris. melet er fint å bruke i bakst som ikke trenger heving som flatbrød, kjekt og brownies. I brødbakst kan du erstatte 1/4 av vanlig mel med amarantmel.
Kommentarer
Legg inn en kommentar