Brun fullkorn ris

fullkorn ris




Ris har vært dyrket i Kina siden lenge før 2500 f.Kr. Brun ris har en mer nøtteaktig smak og har et mye høyere næringsinnhold enn hvit raffinert ris. Her er både kli og kim bevart, kun det ytterste harde skallet er tatt vegg. 
Kli og kim inneholder gode mengder vitamin B2, B3, jern og magnesium. Kalori og karbohydrat innhold er det samme som i hvit ris, men karbohydratene har lavere glykemisk indeks så energien varer lengre og gir lengre metthetsfølese. Brun ris inneholder også fytokjemikalier som fenolsyre, fytinsyre, plantesteroler, saponiner samt at kliet er rikt på uoppløselig kostfiber.
Brun ris finnes i langkornet, middels langkornet og rundkornet form. Den brukes på lik måte som hvit ris, men den trenger endel lengre koketid ofte 35-40 minutter. Det er lurt å legge risen i vann før koking, helst over natten for at de naturlige giftstoffene i skalllet gir slipp.

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate