Spelt, emmer og kamut

spelt, emmer, kamut



Disse er alle urgamle kornsorter som eksisterte før hveten. De er alle i hvetefamilien, men inneholder langt mindre hvetegluten enn vanlig hvete. 

Spelt har en svært lang historie og er et av de første melene som ble brukt i brødbaking. Spelt inneholder mye B2 og B3 vitaminer, kostfiber og mineraler. Spelt kommer som forskjellige melsorter og som perlespelt, som kan brukes på samme måte som ris, bygg og couscous. Den har en svak nøtteaktig smak. Speltmel er fint å bake med. Fullkorn pasta av spelt er et veldig godt alternativ til vanlig pasta, hvis du tolererer litt gluten. Smaken er veldig god med ingredienser som for eksempel basilikum, tomater, oliven og pinjekjerner. 

Emmer er en av forfedrene til spelt og er også en næringsrik og fiberrik kornsort med lavt fettinnhold. Den trenger litt lang hevetid og egner seg derfor godt til kaldheving og til surdeigsbaking. Emmer har et høyt innhold av kostfiber og protein. Emmer har også en litt nøtteaktig smak og egner seg godt å blande med andre kornsorter. I Italia brukes dette melet fortsatt mye og blir kalt for “Farro”. 

Kamut er i samme familie som spelt og emmer, men er vanskeligere å få tak i. Den har det høyeste fett og proteininnholdet av de tre urkornsortene.

I Norge dyrkes disse kornsortene stort sett økoligisk og kommer malt i forskjellige varianter som sammalt, grovmalt og finmalt og noen ganger siktet. De inneholder alle kornets tre deler: kli, frø og frøhvite i motsetning til vanlig hvete hvor kli og kim vanligvis blir fjernet før det males (untatt i siktet).
Urkornene kan erstatte hvetemel i det meste av vanlig bakst som brød, pannekaker, muffins, cookies, kaker og pasta.

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate