Ingefær familien - Zingiberales røtter og frø

ingefær familien
Ingefær familien, Zingiberaceae, er en stor plantefamilie som er svært utbredt i Asia, Afrika og Amerika. Den består av fler en 1300 forskjellige arter og de mest kjente er ingefær, gurkemeie, galangal, kardemomme og guinea pepper. 
Den aller største produsenten av ingefær og gurkemeie i dag, er India. Ingefær familien er svært aromatisk og har fantastiske kulinariske og medisinske egenskaper.


Ingefær inneholder gingerols, som er et anti-inflammatorisk, og har svært god effekt på leddgikt og muskel relaterte smerter. Mange seriøse studier understøtter ingefærens gode evne til å undertrykke pro-inflamatoriske forbinnelser i celler. Gingerols viser seg også å hemme veksten av tykktarmskreft.
Ved forkjølese og bakterie infeksjoner er også ingefær en viktig medisin. Den hjelper kroppen å svette ut sykdom. Når kroppen svetter, produseres et protein kalt dermicidin, som gir beskyttelse mot invanderende mikroorganismer, inkludert hissige bakterier som E.coli og Staphylococcus aureus og candida.
Ingefær er også godt kjent for sin gode effekt på kvalme, særlig reise- og sjøsyke og for morgenkvalme i forbindelse med graviditet.
Fersk ingefær har klart best effekt. Den kan stekes, kokes, syltes eller spises rå. Skrell ingefæren med en lite skarp kniv, skjør den i syltynne skiver, fin- hakk eller rasp den. Den er god å ha i smoothie eller i en kopp kokende vann.

Gurkemeie også kalt indisk safran er essensielt i det indiske kjøkken. Smaken er litt bitter, men er mildere enn ingefær. Det er curcumin i gurkemeien som gir den fine gule fargen vi kjenner fra karri. I det indiske og asiatiske kjøkken har den alltid vært kjent for sin medisinske effekt på magesmerter, ledd og muskelsmerter. 
Etter at leger i vesten oppdaget at endel sykdommer og kreftformer så og si var fraværende i India, fikk de øynene opp for denne fantastiske roten, og den har fått mye oppmerksomhet og blitt forsket mye på i de senere år.
Den har feks. svært god effekt på de autoimmune tarmsykdommene Crohns og ulcerøs kolitt (IBD), hvor den har beskyttende effekt for infiltrasjon av inflammatoriske celler.
Også mange med revmatiske plager føler seg bedre ved jevnt inntak av gurkemeie.  Forskere mener dette kan forklares med, at ved siden av sine anti-inflamatoriske egenskaper, er curcumin også en sterk antioxidant, som gjør det mulig for kroppen å beskytte og ødelegge både inflamatoriske- og særlig kolon kreft- celler. Den anslås å være 30 ganger så kraftig antioksidant som ingefær.
Den kan øke leverfunksjon ved å  hindre et protein som er medvirkende i tumordannelse ved å hemme utvikling av ytterligere blodtilførsel som er nødvendig for kreftcelle vekst. Epidemiologiske studier knytter hyppig inntak av gurkemeie til lavere risiko for bryst, prostata, lunge og tykktarmskreft.
Den har også en smertelindrende effekt pga sitt innhold av aminosyren fenylalkanin som har litt lik virkning som det syntetiske smertestillende og antiinflamatoriske stoffet NSAID.
Forskere på Yale har funnet at den kan hjelpe som behandling av lungesykdommen cystisk fibrose. Curcumin kan hjelpe å korrigere et protein mangel for endel cf pasienter og kan til en viss grad stoppe oppbygging av slim.
Gurkemeie har best effekt hvis den inntas sammen med sort pepper og med ananas som inneholder stoffet bromelain. 
Som fersk, skrelles den og behandles slik som ingefær, men man bruker den stort sett i mindre mengder. Den kommer også som tørket pulver, da er smaken klart mildere.
Vil du lese mer så anbefaler jeg å klikke HER.

Galanga, er også i samme familie, den likner på ingefær, er hardere, smaker annerledes og er litt mildere. Den er opprinnelig fra Indonesia og er mye brukt i det Indonesiske, Vietnamesiske og Thailandske kjøkken. Den er et must i de klassiske thai-suppene som tom yum og tom kha, og grunnleggende i indonesisk nasi- og bami-goreng.
Den har i likhet med ingefær og gurkemeie svært mange helsebringende egenskaper og har gjennom tidene blitt brukt som medisinsk behandling av hel rekke plager og sykdommer som; dårlig apetitt, fordøyelses sykdommer, feber, artritt og revmatiske sykdommer. Den er også bakterie, candida og betennelses hemmende. Galangal består bla av diarylheptanoid og fenylalkanin som har en smertelindrende effekt som ligner på NSAID.

Kardemomme er også i slekt med ingefær og er et krydder med mye smak og lukt. Krydderet lages fra frøene til blomsten til Zingiberaceae planten. Det inneholder mange bioaktive stoffer, er rik på antioksidanter og hemmer vekst av sopp og bakterier. 
I tørket og malt form er kardemomme en viktig ingrediens i karri- og i garam masala -krydder, som er viktige smaker i det indiske kjøkken. Den brukes ofte som smakstilsetning i søt mat, te og kaffe. 

Guineapepper er en fellesbetegnelse for flere pepperkorn fra vest-Afrika også fra frø fra Zingiberaceae plante familien. Guineapepper er sterkere enn svart pepper og har en mer intens smak enn kardemomme. Pepperet passer godt til kjøtt, er godt i sjokolade og på frukt.Dette er bare en overflatisk beskrivelse av noen av de fantastiske egenskapene til ingefær familien. Vil du vite mer er det bare å søke i vei på nettet. Det finnes utallige gode artikler, forsknings rapporter og herlige oppskrifter med disse fantastiske urtene.

Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate