Løk, Allium-familien

Allium familien
Ingen annen plante familie har gjennom historien hatt like stor betydning både kulinarisk og medisinsk som løkfamilien. Den blir referert til av bla. Aristotles, Hippokrates, Aristofanes, i Romersk naturviten og funnet i Tuthankamos grav. Først i 1858 bekreftet Louis Pasteur hvitløkens kraftige antibakterielle virkninger. Nyere forskning bekrefter dette og har funnet den til å ha svært gode kreft-bekjempende virkninger. Særlig kreft i spiserør, mage og tykktarm. Andre løk fra allium familien har vist seg å være forebyggende mot prostata kreft. 
Når hvitløken knuses og tygges, blir knollens celler ødelagt og frigjør enzymet alliinase, som kommer i kontakt med hvitløkens viktigste bestandddel alliin. Deretter blir det omformet til allicin og quercetin, det siste, en sterk antioksidant. Dette er en fytokjemikask forbindelse, som er avhengig av at løken er fersk og av god kvalitet. Det er derfor veldig viktig å spise løken fersk, ikke i tørket form for. Opptimalt bør hvitløken få ligge å gogjøre seg i 10 minutter etter at den er presset før du steker eller koker den. Ved oppskjæring av vanlig løk skjer også disse prosessene, men i mye mindre grad.

Hvitløk er immunstimulerende, betennelsesdempende og hemmer vekst av bakterier, sopp, virus, kreft og innvollsorm. De gode bakteriene i tarmen tar ikke skal de av løken.
Den kan dempe det dårlige kolestrolet, derfor er den også regnet som god for hjertet og kar.
Hvitløk er rik på vitamin C, B6 og kalium. Hvitløk er verdens mest brukte smakstilsetning i mat. Den kan brukes rå, stekt og kokt.

Gul løk har de samme egenskapene som hvitløk, men kan ikke sammenlignes i styrke.
Den en fin kilde til folat, kalsium og kalium. Løk kan brukes rå, stekt eller kokt. Den er essensiell for en god saus eller kraft.

Rødløk er søsteren til gul løk, har de samme egenskapene, men er mildere på smak.

Purre & vårløk er enda mildere på smak enn vanlig løk og blir mye brukt som rå. Du kan bruke hele purren. Den hvite delen er best hvis du vil spise den rå og den mørke delen er fin til bruk i supper. Den er rik på kostfiber, vitamin C og folat.

Sjalottløk ligner mer på hvitløk enn vanlig løk i dens oppbygging. Den er mildere og søtere på smak enn hvitløk. Den har samme bruksområde og egenskaper som gul løk.

Gressløk har en ekstra god smak, og blir ofte regnet inn sammen med krydderurter.
Den er robust, lett å gro i hagen, og en fin smakstilsetning som rå, i mye forkjellig mat som eggerøre, rotmos, salat, saus, supper og fisk.



Kommentarer

Printfriendly

Print Friendly and PDF

Translate